UI Access impossible with UAC OFF?

Get help with using AutoHotkey and its commands and hotkeys
User avatar
WAZAAAAA
Posts: 79
Joined: 13 Jan 2015, 19:48

UI Access impossible with UAC OFF?

06 Mar 2020, 13:27

Tested on Windows 10. Why can I only enable UI Access when UAC is ON but not when UAC is OFF? I can still click "Run with UI Access" from the context menu on .ahk scripts, but it doesn't actually enable it. (Process Explorer has a column that shows what processes have UIA enabled)

Please note that turning the slider all the way down sets UAC to a minimum, but still doesn't disable it. It can be turned OFF for real by setting HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System\EnableLUA to 0 and restarting your PC.

ctfmon and osk can have UI Access regardless of the UAC setting... is this an AutoHotkey bug?
YOU'RE NOT ALEXANDER
guest3456
Posts: 3123
Joined: 09 Oct 2013, 10:31

Re: UI Access impossible with UAC OFF?

06 Mar 2020, 14:29

you only cited 2 microsoft apps.. do any 3rd party apps allow this?

what do you use UI Access for? and in what scenarios do you have UAC off while doing that?

User avatar
WAZAAAAA
Posts: 79
Joined: 13 Jan 2015, 19:48

Re: UI Access impossible with UAC OFF?

07 Mar 2020, 23:05

guest3456 wrote:
06 Mar 2020, 14:29
you only cited 2 microsoft apps.. do any 3rd party apps allow this?
now that you mention it, I can't find any non-Microsoft app that behaves like that... 3rd party programs that would normally have UIA ON when UAC is ON will have UIA OFF when UAC is OFF :\
guest3456 wrote:
06 Mar 2020, 14:29
what do you use UI Access for? and in what scenarios do you have UAC off while doing that?
I just want to make my script compatible with users who have UAC set to OFF...
this might sound unusual but the script I'm working on requires SeDebugPrivilege + administrator rights + UI Access in order to work properly since it's meant to suspend/close/minimize a couple of important system processes such as winlogon and dwm

in my tests, running the script with:
UAC ON + UIA ON = works
UAC OFF (+ UIA OFF) = doesn't work
YOU'RE NOT ALEXANDER

Return to “Ask For Help”

Who is online

Users browsing this forum: A_AhkUser, anhnha, Bing [Bot], boiler, enrica, keedooh and 48 guests